Blog Koetjes en Kanker

Positief

Veel gehoorde opmerkingen tijdens deze kankerperiode zijn: ‘Positief blijven he?’, ‘Blijf positief’, ‘Positief blijven denken’, ‘Niet bij de pakken neerzitten’ ‘Sterk blijven’ etc. je snapt de strekking. Goedbedoelde woorden ter bemoediging.

Kanker en de belastingdienst

Ik voel me vaak, deels daardoor, verplicht om de positieve kant van kanker te vertellen, ook al heb ik iets negatiefs te vertellen. Dit werd extra benadrukt toen een interviewer van RTV Utrecht me vroeg: ‘Kun je iets positiefs vertellen aan de mensen thuis?’ En ik dacht echt: ‘Hallo? Kanker is niet positief?! Net als de belastingdienst, die kunnen ook niets leuker maken. Kanker ook niet’. Op planeet kanker (en daaromheen) wordt positief-zijn enorm benadrukt.

Newsflash: Ik kan niet altijd positief zijn.

Dat accepteer ik: soms zit ik huilend, boos of angstig op de bank. Dat deed ik als gezond mens, voor de kanker, ook. Dat doe jij, hopelijk gezonde lezer, ook. Dat doen mensen met (chronische) ziektes, kinderwensen, psychische problemen, familieproblemen, geldproblemen, noem maar op, ook. Wij, mensen, kunnen niet altijd positief zijn.

Dat is ok, helemaal prima en niet erg. Ik ben niet zwak of negatief. Ik ben gewoon mens en niet altijd positief. Ik huilals ik bang ben, ik ben gespannen en angstig voor CT-scans, ik kan balen van de wereld en mijn gezondheid. Dat is ok. Die negatieve, reële, gevoelens toelaten, maakt deel uit van deze moeilijke periode (waarschijnlijk überhaupt van het leven ;-)).

Omdat die kankerwereld zo verrekte lastig is, wil ik de niet-kanker-lezers onder ons graag helpen. Een van mijn volgende blogs is speciaal voor jullie: hoe ga je om met kankerpatiënten?! Wat zeg je wel en wat zeg je niet?


Want Lien: mag ik nu een kankerpatiënt geen positiviteit meer toewensen? Van mij wel, maar bedenk wel of deze persoon het echt nodig heeft of dat iemand eerder begrip, een luisterend oor o.i.d. nodig heeft….
Wordt vervolgd….

Ps. Een ander mooi blog over dit onderwerp is van lotgenoot Esther.

Author image
About Lien
Ik word blij van geitjes, mopshondjes, manlief, kan mijn neusvleugels en oren tegelijkertijd bewegen en oh ja, ik ben in behandeling tegen kanker.
You've successfully subscribed to Blog Koetjes en Kanker
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Koetjes en Kanker
Welcome back! You've successfully signed in.
Unable to sign you in. Please try again.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Error! Stripe checkout failed.
Success! Your billing info is updated.
Error! Billing info update failed.