Blog Koetjes en Kanker

Uitslag CT-scan

Hoera! M’n CT-uitslag van een aantal weken terug is al weer even binnen. Door de hitte was ik even niet in staat om een blog hieraan te wijden ;) Maar goed nieuws:  er is geen recidief (terugkerende kanker op dezelfde locatie) of metastasen (uitzaaiingen) te zien!

Tot nu toe krijg ik altijd de uitslag via de app van het Radboud ziekenhuis. Er verschijnt een pushbericht: ‘u heeft een nieuwe uitslag.’ Als het diezelfde dag of een dag later is, dan is het vaak de uitslag van de bloedwaardes. Deze keer was het later op de dag ook de uitslag van m’n CT-scan.

Zodra ik het pushbericht zie, roep ik manlief erbij en openen we samen de app en het bericht. Soms zet m’n arts de conclusie bovenaan, dit keer moesten we de medische taal zelf doorploeteren en ging m’n hoofd gelijk ratelen: ‘het zal toch niet?’ ‘Ik zal negatief nieuws toch niet via de app ontvangen?.....…..’ Ah! Hier staat het: geen recidief!’. We slaken allebei een diepe zucht van opluchting en zijn blij. Ik neem je mee in de medische taal ;-) Mijn afgelopen resultaat ziet er dan, op papier, zo uit:

Relevante voorgeschiedenis: status na bijnierschorscarcinoom
Gerichte vraagstelling: recidief?
Verslag:
In het longparenchym geen lesies. Geringe atelectatische veranderingen dorsaal rechts. Axillair, mediastinaal en hilair geen vergrote klieren. Geen pleuravocht. Geen toegenomen pericardvocht. Homogeen aspect van de lever. Goede aankleuring van vena porta. Goede aankleuring van de nier beiderzijds. Normaal aspect van milt. Normale grootte van bijnier links. Status na verwijdering van de bijnier rechts. Clips. Ter plaatse. geen tekenen van recidief. Geen vergrote klieren. IUD in situ. Normaal aspect van de blaas. Links descenderende vena cava inferior vanaf niveau van de linker niervene cyste in het ovarium beiderzijds. Conclusie: Geen tekenen van recidief.

Je snapt dat, zodra de conclusie gelezen is, de ouders op de hoogte worden gesteld. Ook voor hen is het elke keer weer spannend.

En dan pak ik toch m’n vriend Google. Want wat voor atelectatische veranderingen in dorsaal rechts heb ik precies? En pleuravocht (heerlijk nieuw scheldwoord)?  IUD in situ is nu duidelijke taal voor manlief en mij :) Google is your friend! (soms).

We zijn weer goedgekeurd voor de komende maanden! Er is met name opluchting, nooit enorme blijdschap, omdat we in ons achterhoofd weten dat de volgende scan er vrij snel weer aankomt (de dag voor m'n verjaardag, over 3 maanden). Maar deze zit erop!

Author image
About Lien
Ik word blij van geitjes, mopshondjes, manlief, kan mijn neusvleugels en oren tegelijkertijd bewegen en oh ja, ik ben in behandeling tegen kanker.
You've successfully subscribed to Blog Koetjes en Kanker
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Koetjes en Kanker
Welcome back! You've successfully signed in.
Unable to sign you in. Please try again.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Error! Stripe checkout failed.
Success! Your billing info is updated.
Error! Billing info update failed.