Blog Koetjes en Kanker

And we're off....

Nou, de eerste pillen zijn op!

Afgelopen donderdag heb ik de eerste 3 chemo-pillen op gedronken met chocomel. Dat ging niet zonder traan, boos kijken naar de pillen en toch twijfelen: is dit echt wat ik wil?! Niet weten wat de pillen gaan doen, behalve dat ze heus wel wat bijwerkingen veroorzaken? Verdriet om allemaal plannen die anders lopen dan ik ooit had gedacht. Die stomme onzekerheid. Stomme kanker.

Maar de pillen zijn op!

Ik ben nu aan een opbouwschema begonnen om zo snel mogelijk een hoge dosis per dag binnen te krijgen. Vanaf zondag neem ik 12 chemo-pillen per dag, dat zal de komende 2 jaar zo blijven. Dat zijn er iets meer dan ik had gedacht, maar het went vast wel.

Waar de eerste pillen verdriet opriepen, zijn de pillen nu een uitdaging - ik weet niet voor hoe lang overigens -. Het spelletje is nu: hoe snel kan ik er 6 tegelijk doorslikken?

Ik kan met trots melden dat ik al op 4 pillen per slok zit.

En of ik nu al lichamelijke bijwerkingen ervaar?
De Mitotane (chemo) heeft de neiging om eerst in je vet op te slaan. Daarom duurt het even voordat het medicijn echt effectief is en is het onduidelijk vanaf wanneer ik precies bijwerkingen ga ervaren. Dit verschilt per mens. Echt veel merk ik nu nog niet, dat komt nog wanneer mijn chemo-spiegel hoog genoeg is. Bijwerkingen die het meest voorkomen zijn: maag/darm klachten (kots, diarree, misselijk), verminderde eetlust, vermoeidheid, cholesterol-gedoe en mocht je meer ellende willen lezen: klik hier ;-)

IMG_0890

Mijn bijnier is in slaap gebracht. Doornroosje, maar dan voor de rest van mijn leven. Door de chemo wordt namelijk mijn bijnier langzaamaan kapot gemaakt. Die kan dan geen hormonen (cortisol) meer aanmaken. Om er voor te zorgen dat we dat voor zijn en ik geen lichamelijke klachten daarvan ga ondervinden, neem ik nu preventief alvast hydrocortison (cortisol). Daardoor wordt mijn bijnier lui, en maakt hij nu zelf geen hormonen meer aan. Die hydrocortison moet ik voor de rest van m’n leven nemen. Ook die pillen komen met een waslijst aan bijwerkingen, eerlijk gezegd heb ik me daar nog niet door heen geworsteld. Nog geen zin in.

Vanaf nu zal ik tweewekelijks heen en weer naar Nijmegen gaan: voor controles van de chemo-spiegel, waardes en klachten bespreken.

De onzekerheid blijft de komende periode wel even, maar de spits is eraf. Nog maar 727 nachtjes slapen ☺

Author image
About Lien
Ik word blij van geitjes, mopshondjes, manlief, kan mijn neusvleugels en oren tegelijkertijd bewegen en oh ja, ik ben in behandeling tegen kanker.
You've successfully subscribed to Blog Koetjes en Kanker
Great! Next, complete checkout for full access to Blog Koetjes en Kanker
Welcome back! You've successfully signed in.
Unable to sign you in. Please try again.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Error! Stripe checkout failed.
Success! Your billing info is updated.
Error! Billing info update failed.